Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside
Arkitekten -- bag huset
Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside

Theophil Ritter von HansenHvem var så Theophil Ritter von Hansen da?

Kort fortalt er han født i Danmark i 1813. Som ung arkitekt drog han afsted til Athen, hvor han var med i flere forskellige projekter.

I 1846 skulle han tilbage til Danmark, men under hjemturen drog han til Wien for at holde ferie. I Athen havde han mødt den wienske arkitekt Ludwig Ritter von Förster, som inviterede den unge dansker hjem på besøg i Wien
Den gæve dansker blev tilmed forelsket ganske alvorligt i Försters datter, Sophie og blev gift med hende. Og så blev han i Wien.

Navnet var nu ikke længere Theophilus Hansen, men derimod Theophil Ritter Hansen.

At en dansk arkitekt kunne komme til at spille en rolle i Wien var ikke alene betinget af hans dygtighed, men også det tilfælde, at den næstsidste habsburger, kejser Franz Joseph den første ville have bygget en række bygninger på de tidligere voldområder, der havde omkranset Wien og derfor udskrev en række arkitektkonkurrencer. Her deltog unge Hansen og fik ikke så få opgaver endda.

Et par andre af hr. Hansen's arbejder.
 
  • Akademie der bildenden Künste -1872-76
  • Parlamentet - 1873-83
  • Die Börse - 1874-77
  • - og en række private palæer.
  • - og så altså "Musikverein"

 

Han betegnede selv sin stil som "græsk renæssance".
Man finder mange elementer fra italiensk-byzantinsk stilarter - fra klassicistisk og højrennæssance.

Netop i Wien var der netop en voldsom interesse blandt arkitekter og bygherrer for tidligere tiders bygningsstilarter, så Hansen var kommet på rette sted på rette tidspunkt og havde mødt de rigtige mennesker.

Fra 1868 til 1884 var arkitekt Hansen professor ved Wiens Kunstakademi. Tilmed blev han æresdoktor ved Wiens Universitet og fik sandelig titel af baron. Den titel betød, at han kunne sætte det lille ord "von" foran sit efternavn --  Theophil Ritter von Hansen.

Theophil Ritter von Hansen døde i 1891 og ligger begravet på Wiens største kirkegård ""Zentralfriedhof", hvor der findes ikke færre end 2,5 millioner gravpladser - og ganske mange berømtheder ligger netop her - Schubert - Beethoven - Brahms - Strauss (far og søn) - men ikke Mozart i øvrigt.

Kildemateriale: "Musikverein", Wien

Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Hans-Jørgen Sindholt - nihil sine labore

26. august 2003