Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside
Fjernsynet -- om huset
Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside I virkeligheden er der ikke tale om én nytårskoncert i "Den gyldne Sal" i Musikverein i Wien, men hele tre koncerter.
Den første koncert med Wiener Philharmonikerne afholdes allerede aftenen før nytårsaften for et særligt indbudt publikum. Johann Strauss - den yngre - 1825-1899

 

Den anden koncert afvikles nytårsaften, hvortil man erhverve billetter. Dog skal det noteres, at man skal være hurtig på tasterne, dersom man vil være sikker på at få en billet. I år - 1999 - var der udsolgt den 4. januar til koncerten nytårsaften 1999 og nytårsdag såmænd da også.
Siden viste det sig, at der endnu er mulighed for at få billetter til koncerten nytårsdag, men det skyldes antageligt særlige omstændigheder.

 

Den tredje koncert er så nytårsdag ved middagstid. Første del af koncerten transmitteres af radio - og kun 2. del af både radio og fjernsyn.

 

Så selvom det er en oplevelse at se og høre begivenhederne på fjernsynsskærmen, er det kun en del af løjerne, man får med.

I øvrigt skal det bemærkes, at man ikke får noget godt resultat ud af at lade radioens lyd supplere fjernsynsapparatets lyd, idet de to lydkanaler af tekniske årsager er forskudt i forhold til hinanden.

For år tilbage, før stereolyd i fjernsynsudsendelser var almindeligt, kunne man få en fin stereoeffekt ud af det, hvis man lod de to apparater spille på én og samme tid. Men som sagt - det er nu fortid.

Satellitter og andet højteknologi har overtaget de gamle "veje", som radio- og TV-billeder færdedes på.

Naturligvis får man en masse at vide af udsendelsernes  kommentatorer om musikken først og fremmest - om orkestret - om årets dirigent og så videre. 

Som regel fortælles også om selve koncertsalen i den bygning, som tilhører "Gesellschaft der Musikfreunde" - eller bare kort og godt "Musikverein".

Fjernsynspublikummet har tilmed en fordel fremfor publikum i salen: Balletindslagene der vises. Fra mange forskellige steder i Wien har man i årenes løb været vidne til de fineste balletoptrin, mens orkestret har spillet. Ved hjælp af tekniske finurligheder lykkes det at bringe musik og dans i overensstemmelse med hinanden.

Den nu afdøde forfatter og journalist Marie Crone, som i mange år havde adskillige udsendelser i Danmarks radio om Wien, byens historie - og ikke mindst om musiklivet,  har en enkelt gang kommenteret en fjernsynstransmission fra en Nytårskoncert. Hendes charmerende fremstilling - med umiskendelig "wiener-accent" har bidraget meget til min - og sikkert mange andres - interesse for netop dette musikhus.

Og altid nævnes den danske arkitekt Theophil Ritter von Hansen, som bygningens arkitekt og bygmester.

Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Hans-Jørgen Sindholt - nihil sine labore