*

Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside
Nytåret -- i huset
Tilbage til indholdsfortegnelsen.
29. september 2010
Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside

Wienerphilharmonikerne blev ved nytårskoncerten 1999-2000 i Musikvereins dirigeret af den italienske dirigent fra Milano, Riccardo Muti.

Riccardo Muti har været dirigent ved nytårskoncertener i alt tre gange nu. Han er Wienherphilharmonikernes foretrukne dirigent, når Carlos Kleiber ikke er til at formå frem med taktstokken.

Muti er til daglig leder af Scala-operaen i Milano.

Allerhelst ville orkestret dog have haft Carlos Kleiber, som er en uhyre vanskelig herre at omgås, på podiet.

Koncerten nytårsdag svarer meget nøje til de to koncerter, som holdes aftenen før nytårsaften og på selve nytårsaften.

Nytårsdag kunne man - traditionen tro - høre hele koncerten fra klokken 11.00 til 13.15 i radioen - og anden del fra klokken 12.15 blev - også traditionen tro - sendt i fjernsynet.

Hvis man skulle have været i "Den gyldne Sal" - sådan rigtigt - ville det have været nødvendigt med den store pengepung, idet billetterne i almindelig handel kostede op til 6000,- kr. - gode danske kroner vel at mærke.

På det officielle, tilladte grå marked i Østrig kunne billetterne snige sig op til 15.000,- kr. pr. stk.

Det bliver til mange penge - og orkestret, Wienerphilharmonikerne får langt den største part af pengene.
Hvor store beløb, der er tale om, forbliver en hemmelighed, men rygterne vil vide, at der er tale om mindst 11 millioner danske kroner - disse mange penge går lige ned i orkestret egen kasse.

Nu er orkestret sådan set et "fritidsorkester", idet musikerne som bekendt har deres hovedvirke i Wiener Staatsoperaens orkester. Disse lønnede musikere lader derfor en del af pengene gå videre til socialt-humanitært arbejde - i år er det til ofre for landminer.

Wiener Philharmonikerne
Klik på billedet og se orkestrets hjemmeside.

 

Nytårskoncerten
ved årsskiftet
mellem
2000 og 2001

Det blev en helt anderledes nytårskoncert end de forrige med den fremragende dirigent Nikolaus Harnoncourt på podiet.

Nicolaus Harnoncourt
Nicolaus Harnoncourt
Se dirigentents hjemmeside. Til Nicolaus Harnoncourt's hjemmeside.

Det er i øvrigt første gang, Harnoncourt dirigerer Wienerphilharmonikerne ved en nytårskoncert.

Nikolaus Harnoncourt, der netop er fyldt 70 år, har haft en fortid som cellist i Wiener Symphonikerne.

Han er en fremragende dirigent med et meget stort kendskab til komponisten Anton Bruckner, hvis symfonier, han blandt andet har dirigeret med Wienersymphonikerne i Musikverein i 1999.

Måske kender du bedst Nikolaus Harnoncourt som dirigent (og stifter) af "Concentus Musicus Wien".

Med dette orkester søger Harnoncourt at give musik fra 1600-1700 noget af den sjæl tilbage, der måske savnes i vor tids musiceren, idet orkestrets musikere benytter originale instrumenter eller gode kopier af instrumenter fra 1600-1700-tallene.

Harnoncourt og "Wiener Philharmonikerne" havde valgt at sætte tempoet ganske meget ned i modsætning til, hvad man ellers har oplevet de seneste år.

Desuden var orkesteropstillingen ganske anderledes, idet Harnoncourt havde valgt en opstilling, der ofte blev anvendt i 1800-tallet.

Klangbilledet var yderst homogent, hvilket klædte Joseph Lanner's - Offenbach's og Straussernes musik ganske.

Det var hørbart allerede under radiotransmissionen af koncertens første del, hvor man også startede ganske utraditionelt, nemlig med Johann Strauss den ældre - det nok mest kendte af stamfaderens værker: "Radetzky-march" i den originale version.

Nytårskoncerten
ved årsskiftet
mellem
2001 og 2002

Seiji Osawa --- Nytårskoncerten ved dette årsskifte blev dirigeret af den japansk fødte Seiji Ozawa.

Billedet viser Ozawa i en yngre udgave.

Seiji Ozawa er født i 1935  i Japan. Allerede som barn var musik hans liv og han havde faktisk kun ønske om at dirigere et orkester og skrive musik selv.

Naturligvis kom han i gang med musikken i sit hjemland - og snart stod han på podier rundt om i det store ø-rige.

Som 19-årig var han i gang i USA, hvortil han var blevet hentet af folk, der så muligheder i det unge menneske.

I USA fandt han snart vej til Tanglewood Music Center, som er uddannelsessted for lovende talener - hovedsageligt fra USA.

Her optrådte den unge japaner og vandt førsteprisen i 1962 -- det var første gang overhovedet, at en pris blev vundet på det sted af studerendes, som kom fra udlandet.

I Boston Symphony Orchestras ledelse så man mulighederne og tilbød ham koncerter, hvilket han med kyshånd modtog. Store triumfer.

Snart var han leder i Toronto - New York - og så traf han "Vorherres højre hånd" - nemlig Herbert von Karajan, som huserede i Berlin (Vesteberlin dengang) - det blev en lærerig tid og snart kaldtes han atter tilbage til USA, hvor ophavsmanden til "West Side Story" - Bernstein ville have fat i den talentfulde og meget udtryksfulde dirigent.

I 1973 blev Seiji Ozawa leder af Boston Symphony Orchestra - som han jo allerede havde dirigeret tidligere - som før nævnt

I 1999 bebudede Ozawa, at han ville til Wien, hvor han var blevet tilbudt stillingen som leder af Wiener Staats Oper - samt Wiener Philharmonikerne, som jo netop er musikere fra Wiener Staats Opers  orkster.

-

Dirigenten Carlos Kleiber, som i 1989 dirigerede nytårskoncerten i Wien, døde onsdag den 14. juli 2004 efter længere sygdom 74 år gammel.

Den mesterlige dirigent var søn af Eric Kleiber.

 1989 dirigerede Carlos Kleiber sin første Nytårskoncert med Wiener Filharmonikerne, en koncert, der som altid de sidste mange år, blev Tv-transmitteret til alverdens lande. Ved den lejlighed fik de musikelskere, der ikke havde været heldige at opleve Kleiber live, en mulighed for at se ham trylle med måske verdens bedste orkester i et populært repertoire. En koncert som mange har betegnet som den bedste Nytårskoncert nogensinde.

 

Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Hans-Jørgen Sindholt - nihil sine labore
onsdag den 29. september 2010