*

Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside
Ombygningen -- af huset
Tilbage til indholdsfortegnelsen.
12. september 2010
Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside  Huset indeholder to koncertsale - den store sal, hvor indvielsen fandt sted den 6. januar 1870 - salen betegnes som "Den Gyldne sal".

Her er i dag plads til 1.744 tilskuere.

I den noget mindre koncertsal - den såkaldte "Brahms Saal" er der plads til 650 tilskuere.

Den store sal havde ved indvielsen ikke helt den størrelse og det udseende, som den har i dag.

Tilmed er det faktisk forkert at sige, at salen er udsmykket af arkitekten Theophil Ritter von Hansen, det har han nemlig ikke - og endelig var han død, da man i 1911 besluttede at gennemføre en større ombygning, dog blev denne sag ledet af en elev af von Hansen, nemlig Baurat Ludwig Richter.

Ved ombygningen forsynede man salen med en bedre loftskonstruktion af jerndragere og det nuværende kassetteloft blev sat op.

Fra foyeren i Musikverein's hus efter ombygningen i 1911. Ikke blot er de to koncertsale smukke i "Musikverein"'s hus på Dumbastrasse nær Karls-Platz. I foyeren er der også stor skønhed at finde.

Salen skulle ændres på grund tidens krav om større orkesterplads.

Den danske arkitekt havde bygget salen efter mere æstetiske principper end efter krav om megen plads til de store symfoniorkestre, der blev komponeret musik for.

Sidebalkonerne blev bygget om, så de blev "selvbærende" og der blev bygget en ny foyer for publikum.

Desuden havde der været brand i nabolaget i 1881 og det medførte strengere krav til bygningskomplekset.

I slutningen af halvfemserne blev der indlagt elektrisk lys i bygningen, hvilket da også betød, at man kunne fejre 25-års jubilæum med festbelysning i overmåde grad og som aldrig før.

Heldigvis fik ombygningen ikke negativ indflydelse på salens berømmede fine akustik og koncertpublikummet, som overværede genindvielsen den 17. oktober 1911 udtrykte da også stor glæde over, at salen havde bevaret sin oprindelige skønhed og ikke mindst den fine akustik.

Første verdenskrig betød ikke noget for det smukke hus og musiklivet deri, men anden verdenskrig satte nogle spor.

I de sidste dage af krigen blev huset ramt af en granat, som ødelagde kassetteloftet i "Den gyldne Sal". Desuden skete nogle skader på bygningen og en mængde vinduer blev blæst ud.

Siden da er en række forbedringer i bygningen og ikke mindst i koncertsalen blev foretaget - der er blevet bedre adgang til gæstelogen, der er blevet bygget et nyt og bedre varmesystem og flere lignende tekniske manøvrer.

Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Hans-Jørgen Sindholt - nihil sine labore