*

Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside
Samlingerne -- i huset
Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Klik her for at komme tilbage til Hans-Jørgen Sindholt's foranderlige hjemmeside  Allerede mens "Gesellschaft der Musikfreunde" havde til huse i Tuchlauben-Haus, havde foreningen oparbejdet et bibliotek, som i øvrigt blev offentligt tilgængeligt i 1842.

Samlingen af musikvidenskabeligt materiale voksede og pladsen blev også på det område mere end trang for musikforeningen.

Foruden det fornemme bibliotek, som bl.a. rummede original-skrifter af Mozart, fandt man en fin samling af musikinstrumenter - også disse ting tog mere plads.

I dag kan man finde såvel biblioteket som instrumentsamlingen i dette hus på Karlsplatz - eller Dumbastrasse 3, hvis man hellere vil bruge den adresse.

Et fint Broadwood-cembalo, som står her, har tilhørt Joseph Haydn. Om Franz Schubert kan man læse, at han var så fattig, at han ikke engang ejede et klaver - om det nu er helt i overensstemmelse med sandheden får stå hen, men i samlingen finder man et Walter-bordklaver, som Schubert i hvert fald skulle have spillet på.

Robert Schumanns hustru, Clara Wieck, var en fremragende pianist - også et af hendes instrumenter - et hammerflygel, som Conrad Graf gav hende, da hun blev gift med Robert Schumann - står nu i "Musikverein"s fine samling. Instrumentet blev overtaget Johannes Brahms, da Schumann døde i 1856..

Octo-bas - bygget i 1849 - en tilsvarende findes i samlingerne hos "Musikverein" i Wien. Mange mange andre interessante instrumenter finder man her. En kæmpemæssig - ca. 3,5 meter høj -  kontrabas - en såkaldt oktav-bas - bygget i Paris - har såmænd også fundet vej hertil. Det var er den ene af fire instrumenter fra den parisiske violinbygger Vuillaumes værksted, der nu findes her. Instrumentet er fra omkring 1849 og man kan naturligvis ikke spille uden speciel teknik

I huset kan man finde det meget kendte bibliotek af musikvidenskabelig litteratur - dels originalt nodemateriale fra f.eks. Mozart's univers - men ikke mindst findes her en stor samling originale værker, som Johannes Brahms havde testamenteret til "Musikverein" - det sted, han selv havde haft så stor indflydelse på.

Tilbage til indholdsfortegnelsen.
Hans-Jørgen Sindholt - nihil sine labore

12. september 2010